Znáš úsloví „výživa je tvým lékem“? Přesně vystihuje to, co se naučíš. Jako nutriční asistent ovládneš umění správných technologických postupů. Budeš vědět, jak má které jídlo správně chutnat a budeš ho umět i připravit. Naučíš se mnoho poznatků o nemocech a jejich příznacích. Ale hlavně, jak pomocí stravy nemocným ulevit a zlepšit jejich zdraví. Budeš umět naplánovat zajímavý a chutný jídelníček pro všechny věkové skupiny, zdravotní problémy a omezení. Součástí tvé práce bude i dohled nad dodržováním hygienických předpisů a norem ve stravovacích zařízeních, jako jsou nemocnice, domovy pro seniory, lázeňská zařízení, školní jídelny aj. Při své činnosti budeš spolupracovat s lékařem, všeobecnou sestrou a povedeš i tým kuchařů. Rozvineš si schopnost dobře komunikovat s lidmi na profesionální úrovni.
Vzdělávací program nutriční asistent připravuje žáky a žákyně k výkonu povolání nutričního asistenta, který je způsobilý poskytovat specifickou ošetřovatelskou péči, a to pod odborným dohledem nebo přímým vedením nutričního terapeuta, popř. lékaře. Studium je zaměřeno na osvojení základních a speciálních znalostí z oblasti výživy, léčebné výživy, základního ošetřovatelství a péče o zdraví uplatňovaných v prevenci i v léčbě nemoci.
Výuka probíhá na pracovišti Merhautova. Studium je organizováno jako čtyřleté denní. V 1. a ve 2. ročníku je pozornost věnována především rozvoji všeobecně vzdělávacích předmětů. Od 2. ročníku je zařazeno již i odborné vzdělávání, které má teoreticko-praktický charakter. Praktické vzdělávání se realizuje formou cvičení v odborných učebnách (špičkových kuchyních) školy, na odborných pracovištích a také formou odborné praxe. Výuka probíhá ve stravovacích zařízeních zdravotnického zaměření, lůžkových odděleních a ve speciálních odborných poradnách výživy a léčebné výživy. Vzhledem k postavení nutričního asistenta v ošetřovatelském procesu a jeho kompetencím se klade důraz právě na praktickou složku, jejíž součástí je hospodářské, ekonomické zajištění a hodnocení potravin, výrobků a provozu. Nedílnou součástí je také upevnění hygienických, bezpečnostních a estetických zásad i rozvoj kultury stolování.
Podmínkou přijetí ke vzdělávání je dokončení povinné devítileté školní docházky a splnění podmínek přijímacího řízení. Součástí přijímacího řízení jsou:
Konkrétní kritéria přijímacího řízení pro obor jsou stanovena vždy do 31. ledna příslušného školního roku, ve kterém přijímací řízení probíhá, a zveřejněna na webových stránkách školy.
V návaznosti na nařízení vlády č. 211/2010 Sb. o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání, ve kterém jsou stanoveny podmínky zdravotní způsobilosti Nutričního asistenta, se vylučují uchazeči ke vzdělávání se zdravotní způsobilostí:
Upozorňujeme také v souvislosti s výše uvedeným, že součástí praktické výuky je povinnost ochutnání a hodnocení organoleptických vlastností všech připravovaných pokrmů ze všech skupin potravin (včetně obsahu lepku, laktózy a jiných potencionálně alergizujících látek a přípravy stravy podle různých alternativních směrů výživy).
Vzdělávání je ukončeno maturitní zkouškou v souladu s platnými předpisy. V současnosti je maturitní zkouška složena ze dvou částí – společné (státní), v níž žák skládá zkoušku povinně ze dvou předmětů (český jazyk a literatura a volitelně cizí jazyk nebo matematika) a části profilové (školní), složené z praktické maturitní zkoušky z nutriční a dietologické péče a ze dvou ústních zkoušek – z předmětu klinika nemocí a předmětu výživa a léčebná výživa.
Po úspěšně vykonané maturitní zkoušce se mohou studenti dále vzdělávat na všech typech vyšších odborných škol a vysokých školách. Zejména jsou vhodné ty, kde může uplatnit a dále rozvíjet předchozí odborné znalosti v oblasti výživy, jako je například diplomovaný nutriční terapeut. Dále se mohou zúčastňovat odborných seminářů a kurzů.
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola
zdravotnická Brno, Merhautova, příspěvková organizace
Merhautova 590/15
613 00 Brno
Telefon: +420 545 576 263
E-mail: infomerhautova@szsbrno.cz