informace stravování Merhautova (platné od 1. 9. 2022)
informace stravování Lipová (platné od 1. 9. 2022)
přihláška ke stravování a registraci vstupu do budovy školy
informace ke stravování pro ubytované na Domově mládeže Lipová (platné od 1. 9. 2022)
certifikát účasti v projektu Škola plná zdraví
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Brno, Merhautova, příspěvková organizace Merhautova 15, Brno se 28. 8. 2019 zúčastnila soutěže o nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování pořádané Asociací kuchařů a cukrářů České republiky v Praze. Soutěž byla zahájena 4. 2. 2019, a to v několika kategoriích.
O titul Nejlepší kuchař roku 2019 ve společném stravování se utkalo celkem 90 kuchařek a kuchařů rozdělených do 6 kategorií: Nejlepší racionální pokrm, Nejlepší pokrm pro seniory
70 +, Nejatraktivnější pokrm v SŠ, Nejlepší moderní bezmasý pokrm, Nejchutnější svačinky v MŠ a Nejchutnější pokrm v ZŠ. Finálového kola se pak v každé kategorii účastnilo deset nejlepších soutěžících. Jejich výkon posuzovala porota složená z odborníků na výživu a stravování, zástupců AKC ČR a společnosti MAKRO i zástupců z řad laické veřejnosti.
Naše volba byla jasná. Rozhodli jsme se soutěžit samozřejmě v kategorii pro střední školy. Museli jsme nejen vyplnit přihlášku, ale dodat i fotografie uvařeného pokrmu k posouzení porotou. Dále bylo třeba zadat propočet pro 15 osob, gramáž i finanční rozpočet, a to vše do 10. 6. 2019. Pokrm byl zvolen dle oblíbenosti u strávníků školy a možnosti jeho podávání, důležitou roli sehrál rovněž finanční rozpočet.
Naše škola, zastoupená vedoucím kuchařem panem Romanem Škarvadou a vedoucí školní jídelny paní Lucií Nádeníčkovou, se dostala do finále. Ze 160 přihlášených škol z celé ČR jsme postoupili mezi 10 nejlepších.
Podmínkou soutěže byl podle zadání pokrm z krůtího masa a sezonních surovin. Pan Škarvada a paní Nádeníčková připravili krůtí závitek plněný pestem z medvědího česneku, uvařený
Sous - Vide pouze z několika málo surovin s přílohou, kterou představovaly opečené brambory s bylinkovým máslem, dále smetanovou omáčku, ochucenou medvědím česnekem, a ledový salát doplněný polníčkem, rukolou, rajčaty, mrkví a ochucený medem, citronem a olivovým olejem.
Tento pokrm zaujal osmičlennou porotu, jejíž tváří byla i herečka Markéta Hrubešová, nejen výjimečnou chutí, způsobem přípravy, ale i po stránce výživové. Nepochybně byl zajímavý i svou cenou, ta byla o polovinu nižší než cena pokrmů, které se v soutěži umístily na 1. a 2. místě. Pro přípravu našeho pokrmu bylo rovněž použito méně surovin. Odměnou nám bylo krásné 3. místo, oceněné pohárem a diplomem, a rovněž spousta zážitků z celého soutěžního dne.
Naše škola se také uchází o certifikát zdravé školní jídelny a těší se na nabídku Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pro rok 2020.
–
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola
zdravotnická Brno, Merhautova, příspěvková organizace
Merhautova 590/15
613 00 Brno
Telefon: +420 545 576 263
E-mail: infomerhautova@szsbrno.cz